יום רביעי, 19 בדצמבר 2018

מדליונים מספרים אודות מרדכי סוקניק - איכר, פועל ולוחם 1978 - 1913

December 3    2018
יש המון מדליונים בעולמנו ולכולם סיפור כלשהו הידוע לבעלי המדליון ויוצריו. למה לדעתכם אנשים בכל העולם עושים לעצמם מדליות, סמלים וסיכות?
אין סיכוי להכיר את כל הסיפורים שמאחורי אותן פיסות מתכת היסטוריות ובכל זאת מדי פעם אני נחשף למשהו משלנו, פה בארצנו הקטנטונת וזה מצליח לעורר אותי. ממש לאחרונה ראיתי שני מדליונים חמודים שלא הכרתי וככה נחשפתי לפרק היסטורי אודות מ"ג אסירי ההגנה וגם לסיפור חייו של מרדכי סוקניק ז"ל ותודה רבה לגדי שכתב את השורות הבאות על אביו. 

מדליון ה-מג אסירי ההגנה בכלא עכו
1939-1969 גנוסר בן שמן מזכרת מכנס 30 שנה
צילם אפי שחק

מדליון גדוד 1 חי"ל 24.7.73

מ"ג אסירי ההגנה 

שמותיהם וצילומיהם של מ"ג חברי הגנה שנאסרו ב-5 לאוקטובר 1939.
מרדכי סוקניק שורה עליונה שמאלה


1939 עיתון הבקר משפט ה-43 במחנה הצבא בעכו
מרדכי סוקניק העד הראשון פועל חקלאי מיבניאל

ה-43 משתחררים היום 17 פברואר 1941

מרדכי סוקניק - איכר, פועל ולוחם.
נולד (כנראה) ב 15.12.1913 בעיר פארצ'ב מחוז לובלין ליד העיר ולודאווה - Włodawa. הוריו היו בעלי אזרחות רוסית, כנראה...
עבד בפלשתינה כאיכר ופועל והיה ה"בן המאומץ" של משפחת לבקוב ביבנאל.

אצל משפחת לבקוב ביבנאל שאימצה את מרדכי

ב 1936 גר בעמק יזרעאל בכפר יהושע, וגויס לארגון "ההגנה" במאורעות 36. היה נוטר (גפיר) ונפצע בקרבות עם הכנופיות הערביות.
בהמשך 36 הועבר ליבנאל כשומר שדות ועבר קורס מ"כ בתל חי במסגרת הפו"ש תחת יגאל אלון. נפצע שוב - קשה - בקרב עם הכנופיות ביבנאל.
כשהחלים הצטרף ב 1937 לפלוגות הלילה של וינגייט (SNSׂ) כסייר עד לפירוקן ב 1939. תחילה היה באזור יבנאל ורוב הזמן בעין חרוד.
באוגוסט 1939 הצטרף לקורס קצינים של ה"הגנה". באוקטובר הוביל כסייר את הקורס יחד עם משה דיין במסע ארוך מיבנאל לעין השופט והבריטים תפסו אותם. מ"ג אסירי ההגנה, נידונו למאסרים מעשר שנים ועד מאסר עולם וישבו בכלא עכו בתנאים קשים מאד עד שחרורם בפברואר 1941. 

מרדכי סוקניק ראשון מימין. משה דיין השני משמאל בכלא עכו

מרדכי סוקניק בכלא עכו

מיד עם השחרור הצטרף לפלי"ם - יחידת החבלה הימית של הפלמ"ח שממנה צמח הקומנדו הימי, תחת פיקוד דב הוז.
משם עבר לחי"ש באזור רמת יוחנן וביוני 1942 התגייס לבריגדה בצבא הבריטי ויצא לחזית האיטלקית. ב 1.4.45 נפצע קשה מאד בקרב עם פטרול גרמני. שכב הרבה זמן בבתי חולים צבאיים באיטליה, אח"כ מצרים, ואח"כ בפלשתינה. מאז היה נכה ומוגבל ביד ימין, רגל ימין + רסיסים בכל הגוף וכאבים קשים. הרופאים אמרו שלא יקום עוד מכסא הגלגלים אבל הוא קם בגדול...
למרות זאת בתחילת 1947 פיקד על הכוח היהודי באזור כפר אתא. 

מרדכי בבריגדה

לאחר הרצח ההמוני של היהודים בבתי הזיקוק בקריות בתחילת 48 מונה מטעם ההגנה להקים כוח משמר יהודי ולהחזיר את העובדים היהודים לשם.
עם קום המדינה קיבל מצה"ל רב סרן ומג"ד וב 53 השתחרר מקבע.
הלך לעבוד כסבל במפעל הטכסטיל במפרץ משום מה...
אחר כך עבד שנים כמנהל מחלקה בבית החרושת אתא, אח"כ כמנהל בית אריזה לפרחים בעמק יזרעאל, אח"כ כשנה עבד על ספינת דייג...
היה ארכואולוג חובב. היה יוצא מידי פעם לחפור באתרים - בעיקר בנחל חבר, מעל ים המלח.

תודה לורד נבון, אפי שחק ואביהו בר

מרדכי ויעל כנראה גן לונדון תל אביב


מרדכי וחנה, אסנת וגדי סוקניק

יום חמישי, 6 בדצמבר 2018

פולקלור בלגי בתל אביב

   2018  September 26

ברחוב הירקון 74 עומד לו מגדל תירס רם ונישא ושמו מגדל ישרוטל וגם מגדלות זה בסדר. אם אתם לא מפוקסים אז קחו את השגרירות האמריקאית מצד הירקון וקחו את בית אל-על בבן יהודה והנה אתם בדיוק במקום ויש פסז' פתוח והגובה למעלה רק 104 מטר. 

מגדל התירס מגדלות

בנין מגדלות בן יהודה 25

השגרירות האמריקאית ממול

צד אחד בן יהודה מביט לעבר בניין אל על

היום זה מעבר עם מספר משרדי נסיעות ותיירות ופעם היה שם גן רינה ומי שנולד סביב 1960 לא יכול לזכור מהדבר הזה כלום ורק לקרוא מה שנכתב בידי אחרים. 

לא יודע איך אתם בפולקלור בלגי מקומי ואני ממש לא שולט בחומר ובכל זאת על אחד הקירות הצמוד למנו ספנות יש סצינה מענינת ובלתי מוכרת אפילו לא לאנשי מנו ספנות ששאלתי. 


יש גם כיתוב חרוט וברור למי שמתקרב ומתעניין FOLKLORE BELGE. יש לי השערה סבירה ששם שכנו משרדי חברת סבנה מפעם שהייתה ואיננה עוד. על לוחות אבן שחורה בכניסה לאותו פסז' רואים משהו המזכיר אבירים, כנסיה ואולי מבני שדה וכנראה ראשי תיבות של שם היוצר ואל תסמכו על מילה אחת שכתבתי כי אני ופולקלור בלגי זה לא כזה שוס. גם לגבי פרופיל בלגי, וופל בלגי וסוסים בלגים אני ממש חלש. 
עמוד שחור
פולקלור בלגי FOLKLORE BELGE

אביר בלגי

קיר בלגי נסתר
מי זוכר את קמיל דירקס שחקן הכדורסל הבלגי ששיחק במכבי רמת גן? יוסי שחם סיפר לי על יצחק קרונזון מנתח הלב שכתב ספר בשם 'מי מקבל את בלגיה?' יש שם קטע על אוסף בולים מבלגיה ומה קורה לאוספים אחרי מות. אומרים לי שהשוקולד הבלגי מעולה ויש מאות בירות בלגיות והדבר היחידי שנשאר לי בראש מהטיול הזריז בבלגיה זה מערת הנטיפים הענקית בהאן עם הסירה ורעש התותח בסוף וברור שגם הילד עם הפיפי בבריסל. 
כיכר המלך אלברט מהווה תזכורת תל אביבית מענינת מפעם ואם חשבתם שמבצע סבנה נשכח אז ממש לא ואני יודע שהבואינג 707 המפורסם שנכבש על ידי כוחותינו הטובים על הכנף, עם הסרבלים הלבנים נרכש בהמשך על ידי חיל האויר הישראלי והיה בשירות צבאי המון זמן עד שנמכר לגרוטאות וזה לא סוד צבאי. 
מרי אנדרסון הולצברג ז''ל נהרגה בפעולת החילוץ של מטוס סבנה. היא נורתה מכדור בראשה. משפחתה טוענת שמעולם לא אמרו להם מי ירה בה.


קטע עיתון מ 1965 בסיועו של אביהו בר