יום ראשון, 21 ביולי 2024

מקומות, כתובות וזכרונות (רשימה חלקית) - תל אביבה / כתב יוסי שחם שטיניג

 בילדותי, בשנות ה40 הדרך מרחובות לתל אביב, עברה בכמה ישובים ערביים. ראשית השכונה הערבית בנס ציונה, אחרי ראשון לציון הכפר הערבי בית דג'ן היא בית דגון, אחריה הכפר יאזור היא אזור של היום, לפני תל אביב הכפר אבו כביר ורק אחריו ראשיתו של רחוב הרצל.

בזמן הקרבות נחסמה הדרך והיו נוסעים דרך החולות לשכונת מולדת בחולון ומשם "משתחלים" לתל אביב.
כשתמה המלחמה נפתחה הדרך הראשית אני זוכר בכניסה לתל אביב עוד הרבה שנים אחר כך הבתים נותרו נקובי כדורים מהמלחמה. הקו של רחובות בחברת דרום יהודה הגיע לרחוב הגדוד העברי. מחיר הנסיעה 11 גרוש.
בתל אביב התנהלתי בקו 5 מחיר הנסיעה 1.5 גרוש לקו זה היו הרבה תחנות, בדרך חזרה היתה תחנה ברחוב שמריהו לוין, האדם הזה היה עסקן ציוני בולט על שמו כפר שמריהו. היה כנראה, עוד אדם בשם זה אשר יסד את חברת התרופות רפא. בעת שירותי הצבאי שרתתי עם הקצין שמריהו לוין, כנראה נכדו של העסקן הציוני.
בין רחוב הנביאים לאזור הבימה היה רחוב קטן יוסף אליהו על שמו של יוסף אליהו שלוש מבוניה של תל אביב. אחרי רחוב דיזנגוף הייתה גבעת חול ועליה עצי שיקמים, על הגבעה שכן בצריף קן של תנועת הצופים.
באחד מביקורי בתל אביב ב1952 הבחנתי בתכונה רבה וקהל גדול ברחבת הבימה, הלכתי לראות, הונח שם ארונו של יצחק שדה שנפטר, הוא נקבר בגבעת ברנר, פקדתי את קברו.

מסע ההלוויה של יצחק שדה 21/8/52 החל בבית הוועד הפועל של ההסתדרות 
ששכן אז באלנבי. משם עבר בשעות אחה"צ להבימה
 ולאחר מכן מסע ההלוויה המשיך לבית הקברות בגבעת ברנר
באדיבות אביהו בר

כשהייתי עדיין ילד קטן "פספוס" כפי שכינו זאת אז, נלקחתי יום אחד לסרט בקולנוע שדרות בשדרות רוטשילד. הסרט היה באידיש מה שסייע לי לתפוס תנומה קלה. שמועה רכלנית הילכה שאת התאטרון – קולנוע הזה בנה הנדבן העשיר גולדברג עבור אהובתו שחקנית תאטרון ידועה.
גם בבית הקפה המיוחד בוסתן ישבתי פעם עם משפחתי, בית קפה זה הסמוך לכיכר דיזנגוף, שכן בבית מרהיב עם גינה, בשנות ה70 שכרה את המקום המשמרת הצעירה של מפלגת העבודה, אנחנו ארגנו עבורם אירועים שונים. זכורים לי ערבי ראיונות בהנחיית העיתונאי אריה אבנרי.

תמונה של כיכר צינה ומאחוריה מבצבץ קפה בוסתן עם הקשתות בחזיתו. 
תמונה שנצבעה משחור לבן
באדיבות אביהו בר

חזית קפה בוסתן ב 1950
                                                  באדיבות אביהו בר

לקוח אחר שלנו רשות שמורות הטבע, הקימו תערוכה לשמירת טבע ואיכות הסביבה, המעצבים סטודיו קרמן. חיברנו בין הלקוחות והתערוכה הוצגה בבוסתן.
התערוכה המוצלחת הזו נדדה בכמה מקומות בארץ. זכור לי שהעברתי אותה לעיירה אל בירה, הסמוכה לרמאללה, גרפיקאי מקומי תרגם לערבית והייתה הצלחה לתצוגה.
לצערי לא שמרו על המבנה היפה הזה, הוא נהרס לטובת בית דירות משמים.

זכר וכתב יוסי שחם שטיניג יליד 1938 קבוצת שילר

יום חמישי, 18 ביולי 2024

אבל הם לא קראו לו ג'ון בונה הגשרים

הסט הזה מכיל 36 מדליות כסף וזה מספר מעניין. פעמיים ח"י וגם מזכיר לי בדיחה חמודה שיאיר נחמני ז"ל נהג לספר מדי פעם עם אילתורים בקטנה. יאיר היה אלוף בסיפור בדיחות ובסוף גם נהג לצחוק בעצמו והיה נדמה שהוא עומד להתפקע ואז זה היה שוס מושלם.

חוצמזה כתוב שההטבעה נעשתה במקום בשם ג'ון פינצ'ס לונדון. זו המטבעה בה הוטבעה המדליה הממלכתית הראשונה של ישראל 1958, טרם הקמת היחידה והחברה הישראלית והממשלתית למטבעות ומדליות בע"מ.
באנגליה מצאו לנכון להנציח במתכת 36 אתרים שהיו ואינם וכעת הם נותרו כתמונות מספרות וגמנסיה הרצליה אינה לבדה.







והבדיחה הלכה ככה בערך כאשר ג'ון מראה לקבוצה של סקרנים קתדרלה יפה בעיר לונדון ומספר שהוא עצמו תיכנן ובנה את הדבר הזה אבל הם לא קראו לו ג'ון בונה הקתדרלות והנה גשר נוסף שהוא תיכנן ובנה והם לא קראו לי ג'ון בונה הגשרים והנה ככר מרכזית שהוא עצמו תיכנן, פיקח והשגיח ובכל זאת לא קראו לי ג'ון בונה הכיכרות ואז מישהו סקרן שאל את ג'ון אז איך הם קוראים לך לכל הרוחות.
"עזוב בוא נניח לזה. היה פעם מקרה עם כבשה וזה נדבק אלי לכל החיים" ...

יום שני, 15 ביולי 2024

JUDA CAPTA / כתב: אליעזר מורב

 

פרופסור יעקב משורר ואשתו מציגים את הצד הרומי של יהודה השבויה 

במהלך מסיבת פורים


הפסל "תקווה" בצפת ע"י הפסל ניקי אימבר, בהשראת מדליית השחרור, הצד היהודי


סיכת דש מדליית השחרור



סמל מדליית השחרור שהוצמד לגב אוגדן שנמכר ע"י החברה הממשלתית

מדליית השחרור, זהב, שוליים חלקים. נדיר


1958 המדליה הרשמית הראשונה שהונפקה בישראל

קטלוג המטבעות הרומים בסדרת יהודה השבויה

מטבע רומי, יהודה השבויה

מדליית השחרור עם מעמד מעץ זית

מחזיק מפתחות בשנת העשור, 1958, ומדליית השחרור

אסף כתב וצילם: אליעזר מורב



סיפורו של בית החרושת לטקסטיל "הנקו" / כתב: רמי האן

(עודכן ביולי 2024).

המבנה התעשייתי המרשים הניצב ברחוב לבנדה 43 בתל-אביב נבנה בשנות הארבעים של המאה העשרים כדי לאכסן את בית החרושת לטקסטיל "הנקו". בית החרושת אכן פעל במבנה זה עד אמצע שנות השישים.
למען הגילוי הנאות עלי להדגיש: כשבית החרושת לטקסטיל "הנקו" הפסיק להתקיים כישות עצמאית והפך לחלק מקונצרן "לודז'יה", בשנות השישים של המאה ה-20, אני הייתי עדיין ילד. לפיכך, העדות שלי היא עדות שמיעה המבוססת בעיקר על המידע שסיפקו לי אבי, ישראל האן (בנו של עקיבא האן, אחד ממייסדי המפעל ובעליו) ובני משפחה נוספים.
סבי, עקיבא האן, היה תעשיין טקסטיל אמיד שנולד בתחילת המאה ה-20 ופעל בעיר ריגה, בירתה של לטביה – אחת משלוש המדינות הבלטיות (לטביה, ליטא ואסטוניה). עקיבא האן ואחיו, בן-ציון האן, ניהלו בריגה מפעל טקסטיל משפחתי בשם "קוליברי" שהתמחה בייצור גרביים והלבשה תחתונה.
עקיבא האן היה יהודי ציוני ולפיכך הוא שאף ותכנן לעזוב את לטביה ולעלות לארץ ישראל. כבר בשנת 1934 או 1935 הוא הגיע בפעם הראשונה לפלשתינה והחליט להקים כאן, באזור חיפה, מעין סניף של המפעל "קוליברי". המפעל, ששמו היה "נאווה", אכן הוקם ועל ניהולו הופקד יצחק ("מאיר") זינבורג, חבר ועמית של סבי מריגה.
בהמשך, סבי נהג לנסוע לפלשתינה אחת לשנה בקירוב כדי לעקוב מקרוב אחר פעילותו של המפעל הארצישראלי.
הנס הפרטי של משפחתנו אירע זמן קצר לאחר פלישת הגרמנים לפולין בספטמבר 1939.
עוד קודם לכן, סבי מצא את עצמו בין הפטיש לסדן: במערב צץ והופיע האיום הגרמני, וסבי השכיל, ככל הנראה, להבין את חומרתו כבר בשלב המוקדם ההוא. במזרח ניצב זה מכבר האיום הסובייטי. לטביה אמנם זכתה בעצמאות אחרי מלחמת העולם הראשונה, אך היה ברור שהסובייטים לוטשים את עיניהם אל המדינות הבלטיות ובהמשך (בשנת 1940) ברה"מ אכן השתלטה על לטביה במסגרת הסכם מולוטוב-ריבנטרופ. האיום הסובייטי לא בישר טובות עבור סבי, שכן הקומוניסטים ראו בתעשיינים ויזמים מסוגו "בורגנים קפיטליסטים". הוא הבין שבסופו של דבר, האפשרויות הפתוחות בפניו הן החרמת רכושו והגלייתו לסיביר, או התמודדות עם הגזירות הגרמניות – או הגירה.
סביר להניח שהפלישה הגרמנית לפולין – המהלך שגרם לפריצת מלחמת העולם השנייה – זירזה את קבלת ההחלטה הסופית, ובני משפחת האן (סבי – עקיבא האן, סבתי – ריבה האן לבית חבקינס, אבי – ישראל האן ואחותו – אביבה האן) אכן ארזו את חפציהם ויצאו בדרכם לפלשתינה באוקטובר 1939. הם נסעו דרך גרמניה (שהחיים בה כבר התנהלו באותה עת בהשפעת המלחמה) ואיטליה. אבי מספר שקרובי המשפחה שבאו להיפרד מהם בתחנת הרכבת של ריגה ניסו עד הרגע האחרון להניא אותם מהחלטתם לנסוע אל הלא-נודע – "אל המדבר, הבדואים והמלריה," כדבריהם. מבין קרובי המשפחה והידידים שנותרו מאחור, רובם מצא את מותו בגטאות, בבורות ההריגה של הנאצים ביערות ביקרניקי, רומבולה ו-דונמונדה ובאתרים אחרים.
משפחת האן הגיעה לחיפה והשתקעה תחילה בקריית-ביאליק, אך בהמשך עברה לתל-אביב. בית החרושת "נאווה", שפעל באזור מפרץ חיפה, נקלע לקשיים עקב הנסיבות שנוצרו בשלבים הראשונים של מלחמת העולם השנייה ובסופו של דבר נסגר.
בהמשך הקימו סבי ושותפו, יצחק זינבורג, בית-חרושת חדש בשם "הנקו" בתל-אביב. בית החרושת פעל תחילה במבנה שכור באזור התחנה המרכזית הישנה. בהמשך נרכשה חלקת קרקע והוקם מבנה ייעודי ברחוב לבנדה 43, שאליו עבר המפעל החדש והמשוכלל. במהלך מלחמת העולם השנייה וגם לאחריה המפעל זכה להצלחה, בין היתר בזכות העובדה שהוא הפך לספק של גופי הצבא והממשל הבריטיים שפעלו בארץ בתקופת המנדט.







בחזרה לאירופה: בשנת 1941 כבשו הנאצים את המדינות הבלטיות מידי הסובייטים. בן-ציון האן, דודו של אבי, שהיה מבעלי המפעל המקורי בריגה, נותר בלטביה במהלך המלחמה. אשתו ושתי בנותיו נרצחו יחד עם רוב חברי הקהילה היהודית המקומית. המפעל "קוליברי", שעוד קודם לכן הולאם (כצפוי) על-ידי הסובייטים, הוחרם עתה ועבר לייצר מוצרי טקסטיל עבור הצבא הגרמני. בן-ציון האן אולץ להמשיך בתפקידו כמנהל המפעל – הידע והניסיון שלו היו חיוניים מכדי שניתן יהיה לוותר עליהם – ובזכות כך הוא נותר בחיים. במהלך המלחמה הוא היה פעיל במסגרת מחתרתית יהודית שפעלה בגטו ריגה ועל קורותיו בתקופה הזו הוא מסר עדות מפורטת להיסטוריון ד"ר דב לוין ז"ל. הקלטה של העדות הזו נגישה לכל באתר YouTube.
לקראת סוף המלחמה, הכוחות הגרמניים שנסוגו מפני הצבא האדום המתקדם לקחו איתם את בן-ציון האן לגרמניה והוא הגיע לעיר מגדבורג, שם שהה במחנה עבודה. עם כיבוש העיר על-ידי הסובייטים, הוא הפך לנהגו ועוזרו האישי של המושל הסובייטי של העיר, בין היתר בזכות העובדה שהוא שלט ברוסית, בגרמנית ובשפות נוספות.
בשלב מסוים הגיע לידיו של בן-ציון האן מכתב ששלחו אליו, בדרכים עקלקלות, בני המשפחה בארץ, ובעקבות כך גמלה בו ההחלטה להימלט מן האזור הסובייטי ולחבור אל קרובי משפחתו בפלשתינה. הוא הצליח לחצות את הקווים והגיע תחילה לאזור הבריטי. הבריטים, שחשדו שהוא מרגל סובייטי, התכוונו להסגיר אותו בחזרה לידי הסובייטים אך בעקבות התערבות מפתיעה של אחד מחיילי הבריגדה היהודית הוא הצליח להגיע לאזור האמריקני. לאחר שהייה במחנות העקורים באזור זה הוא חבר לקבוצה שהתארגנה להעפלה לארץ מצרפת. במארס 1947 הוא הפליג לפלשתינה בספינת המעפילים הרוויזיוניסטית "בן הכט". הספינה נלכדה על-ידי הצי הבריטי והמעפילים שהיו עליה הוגלו לקפריסין. בן-ציון האן ואשתו השנייה מארה, אותה הכיר במהלך התקופה בה שהה עדיין במגדבורג, באזור הסובייטי, נותרו במחנה מעצר בריטי בקפריסין עד קום המדינה, ורק לאחר מכן הגיעו לארץ. במהלך תקופה זו הצליח סבי, לאחר מאמצים רבים והפעלת קשרים, לבקר אותם בקפריסין.
עם הגעתו ארצה הפך בן-ציון האן לשותף השלישי במפעל "הנקו" (יחד עם השותפים המקוריים, עקיבא האן ויצחק זינבורג). יש לציין שברוח התקופה, הוא ורעייתו התגוררו בחדר שהוקצה להם בבניין בית החרושת בחודשיהם הראשונים בארץ.
אבי, ישראל האן, שהגיע לארץ עם הוריו בהיותו בן 9 (בשנת 1939), גדל בתל-אביב, למד בבית הספר היסודי "הכרמל" ואחר כך בגימנסיה "הרצליה", במחזור תש"ח המפורסם שהפסיק את לימודיו כדי להתגייס ולהילחם במלחמת העצמאות. הוא שירת תקופה קצרה בפלמ"ח (בין היתר השתתף בקרב הדגניות ההיסטורי) ובהמשך היה מראשוני חיל הקשר של צה"ל. לאחר שחרורו מצה"ל הוא למד ארכיטקטורה בטכניון ובמהלך קריירה ארוכה ומכובדת כאדריכל הוא תכנן מאות מבני-ציבור ובניינים שהוקמו בכל רחבי הארץ.
ישראל האן נישא לבחירת לבו חנה לבית בדש מן המושבה כרכור. לזוג האן נולדו שני בנים, רמי ואורי. אמי, חנה האן, נפטרה בשנת 2011. אבי, ישראל האן, נפטר בשנת 2021.
דודתי אביבה (ויוי) האן, שאף היא הגיעה לארץ מלטביה בשנת 1939, נישאה למרדכי ארציאלי, פלמ"חניק, מזרחן ואיש שירות החוץ של ישראל. לזוג ארציאלי נולדו שתי בנות, דפנה ודורית. דודי מרדכי ארציאלי נפטר בשנת 2013. דודתי אביבה ארציאלי נפטרה לפני כשנתיים.
לסבי וסבתי, עקיבא וריבה האן, נולדה בישראל בת זקונים, יעל, שנישאה לדן שוובה. לזוג שוובה נולדו שלושה בנים: אמנון, ירון וגדעון. דודתי יעל נפטרה לפני כשנתיים. בנה, ירון, שלח יד בנפשו לפני מספר שנים.



בית החרושת "הנקו" נרכש על-ידי קונצרן "לודז'יה" – אחד מענקי תעשיית הטקסטיל הישראלית – ככל הנראה בשנת 1963. סבי, עקיבא האן, ושותפו יצחק זינבורג, שולבו במערך הניהול של "לודז'יה" עד פרישתם.
סבי, עקיבא האן, הלך לעולמו בשנת 1984. אחיו, בן-ציון האן, נפטר מספר שנים קודם לכן.



עודפי סחורה של המפעל "הנקו" המשיכו לצוץ בשווקים, פה ושם, עד שנות השבעים. אני הייתי עד למקרה שבו פריטי הלבשה תחתונה של "הנקו", שהגיעו לדוכנים בשוק הכרמל, נחטפו תוך זמן קצר, וזאת בזכות המוניטין המעולים מהם נהנה המותג הזה במהלך שנות קיומו של המפעל.



חברת "לודז'יה", שעברה גלגולים רבים והפכה בשנותיה האחרונות לחברת נדל"ן, אינה קיימת עוד וענף הטקסטיל, שהיה בעבר פאר התעשייה הישראלית, דעך ונעלם כמעט לחלוטין.
כיום אין כל קשר בין שוכני הבניין ברחוב לבנדה 43 לייעודו המקורי ולתפקיד שהוא מילא בשנות הזוהר של בית החרושת "הנקו".


בית החרושת "הנקו" פעל בישראל משנות הארבעים ועד שנות השישים. לעניות דעתי, הסיפור שלו מהווה דוגמה לפעילותם הנועזת ועתירת החזון של יזמים אמיצים, ציונים אמיתיים שלא היססו להגיע לכאן מאירופה, עוד לפני מלחמת העולם השנייה וכמובן אחריה, ולהקים כאן תעשייה לטובת הישוב המקומי. האנשים האלה, שהגיעו מגרמניה, מפולין, מלטביה ומארצות אחרות, יצקו כאן את היסודות לתעשייה הישראלית שידעה בהמשך תקופות יפות ומוצלחות. הממסד הסוציאליסטי של מדינת ישראל הצעירה לא אהב אותם, אם כי הוא אהב מאוד את כספם. למרות זאת, הם תרמו תרומה משמעותית לכלכלת המדינה ובעיקר למרקם החיים העירוני בארץ. בלעדיהם לא ניתן היה להקים את התעשייה הביטחונית ואת עיירות הפיתוח ולא היתה מתפתחת כאן התעשייה עתירת הידע. הם היו החלוצים שהתוו את הדרך והניחו את התשתית, ולנו לא נותר אלא להוקיר ולהעריך את פועלם.
תמונות המבנה באדיבות קובי לידרמן.
צילומי הכתבה בעיתון, מודעות ה-"דרושים" ועוד - באדיבות אביהו בר.

יום ראשון, 14 ביולי 2024

פיל בחנוק מטבעות.

 קופת חסכון של בנק ברקליס דיסקונט

צחוק בצד בבקשה

חריץ וחדק מתחילים עם ח

בנק ברקליס דיסקונט בעמ
לפתוח פה גדול




רוצחים בתל אביב

 לא יודע כמה רציחות היו בתל אביב יפו במשך 100 שנים ויותר. רצח הוא רצח הוא רצח אבל הכוונה לרציחות על רקע פלילי. מתי היה הרצח הראשון? איך הייתם מגדירים את רצח רבין? וארלוזרוב? מאות מקרי רצח היו בתל אביב ובכל זאת לא זוכר שישבתי ליד רוצח במונית שירות אי פעם. השבוע (ספטמבר 2017) זה קרה

רוצח בקו 4

הזהב שקע והדרעק צף

 "בזמן המלחמה הזהב שקע והדרעק צף ועלה למעלה" גניה גולדה לידרמן לבית הלפרן שנולדה בסקרז'יסקו פולין, חיה בתל אביב יפו ונפטרה בגבעתיים




ברוך שלא עשני אספן

 ברוך שלא עשני אספן ברוך הוא וברוך שמו וגם ברוכים הבאים

ברוך דבורסקי מחלק פריטים ממכירה פומבית בבן יהודה 18א'



מטבעות מנדט 5 מיל עם חור

 שרשרת מטבעות מנדט של 5 מילים עם דיסקית מאולתרת של שנת ההטבעה. ולמה עשו מטבעות עם חור? וזו לא חידה כי אם סקרנות שלי ותודה לעוזרים



יום שישי, 12 ביולי 2024

דור בא ודור קופץ

העולם של כולנו מורכב מדורות. דור לדור יביע אומר ואפילו צליל. הטון עושה את המוזיקה ובצרפתית ויידיש זה נשמע טוב יותר. הצעירים נעים והמבוגרים זזים. ככה גם בעסקי המטבעות והבולים. פעם לפני כמה שנים לא רבות ישבנו ודיברנו בחנות שהתחילה את צעדיה הראשונים לקראת הפיכתה לחנוק ואז בחור די צעיר, נחוש, חרוץ ובלתי מתפשר אמר לי ואולי לעוד כמה את המשפט הבא. "יום אחד כולכם פה תעבדו בשבילי!"

זה היה מפתיע, ברור וחד ואפילו מתריס. לא יודע מה עבר לי בראש, אבל אמרתי לו בוא החוצה ואראה לך משהו בסביבה. יצאנו לבחוץ ובלי מכות והצבעתי לו על בניין גבוה בקצה העיר.
אתה רואה אותו? שאלתי.
זה פה בקצה הרחוב בנין מגדלור בן יהודה 1?
לא זה! יש אחד יותר גבוה שנראה כמו מצבה וקוראים לו מגדל שלום מאיר ובשפת העם שלי כלבו שלום. אתה רואה אותו?
בקושי אבל רואה.
אז תדע שלפני שאני אתחיל לעבוד אצלך ובשבילך, אני עולה למעלה וקופץ ראש.
פה בתמונה אלי סלח מטבריה ואני מתאמנים בקפיצת ראש מהמגדל הכי גבוה בעיר בזמנו.

תמונה משופצרת ע"י אביהו 
ורואים את הים וגם הסורג שמונע קפיצה ממגדל שלום
 וגם מכשיר טלפון המסביר לגבי המיקום והרקע

יום חמישי, 11 ביולי 2024

עמותת אספני שטרות ומטבעות בישראל

שמחה לפתוח את שעריה לקהל חדש ומזמינה את הציבור למפגש והרצאה

שיתקיים ביום חמישי ה-29.8.2024, בשעה 17:30
בבית ויצו בתל אביב, שדרות דוד המלך 38

תוכנית המפגש:
17:30 התכנסות והודעות שונות
18:00 הרצאה: שטרות קובה בראי ההיסטוריה
הסיפור המרתק מאחורי שטרות קובה. מקולוניה ספרדית, דרך שלוש הפיכות ועד ימנו.
מרצה: יגאל ארקין
יגאל חקר ומכיר את הנושא מקרוב כתושב הוואנה לתקופה קצרה
לאורך שנים רבות יגאל ערך והוציא לאור מגוון ספרים בתחום הנומיסמטיקה.
18:40 מפגש חברים
20:30 - סיום
במתחם ישנו מרחב מוגן מתאים וחניה בתאום.
דמי כניסה 20 ₪ לחברי העמותה ולציבור הרחב, בכניסה למפגש.
מפאת מגבלת מקום נדרשת הרשמה אישית לשמירת מקום.
באימייל:
Collectors.update@gmail.com
או ב- WhataApp קובי 0522538831
אשמח לראותכם ולהתראות ראובן סטולר יו"ר העמותה




סבינה סעד אומנית רב תחומית החלה את סידרת העבודות: 
כיסופים, קמעות ישראליים ומהעולם, בתחילת המלחמה.
חלק מהעבודות קשורות למלחמה עצמה. סבינה סורגת מסביב לשטרות בחוט כותנה ומוסיפה תליונים וחרוזים. השטר של קובה הזכיר לה את נעוריה באיטליה, את הפגנות הסטודנטים של אותם ימים שצ'ה היה אליל ודמותו עם הכובע והכוכב האדום כיכבה בכרזות. 
בשנת 1992 זכתה בפרס שר החינוך ליוצרים בתרבות יהודית.

מי נולד עם כפית כסף בפה?

כפית כסף עם שם העסק בעיר אוטרכט. מעניין אם העסק הזה פעיל ומה מוכרים שם? מי היה באוטרכט וביקר במטבעה שם מטביעים מטבעות הולנדים ולא רק. גם מדינת ישראל עשתה מספר הזמנות ואספן שלא מכיר את מטבע מאה פרוטה זר פנימי אוטרכט הוא אספן חסר.


עמי צים מוסיף אינפורמציה מחבר הולנדי : דקרס היא חנות למוצרי חשמל המופעלת עד היום באוטרכט ע"י אלמנת g.j.m dekers שנפטר ב1957 . מצרף את הודעת האבל על מותו, פרסומת של מקרר אמריקאי מ 1956 ותמונת המקום בה ממוקמת עדיון החנות היום




יום חמישי, 4 ביולי 2024

הזמנה למגדל שלום

 פעם לפני די הרבה שנים כשאחד בשם ילצין פירק את ברית המועצות תמורת ארגזי וודקה, זימנו אותי להגיע למגדל שלום מאיר שאם תסתכלו עליו מהצד שרואים את האותיות, תראו שזו המצבה הכי גדולה בארץ ואולי במזרח התיכון ויש מצב בעולם כולו וככה אגב רצו בניו בהנצחת אביהם. מישהו בשם גרישה אמר לי שזה רק לבדוק משהו החשוב למדינת ישראל מאד מאד ואפילו רמז לי שהוא מכיר אותי מצבא ההגנה לישראל ואין לי שום סיבה לדאגה ואין שום צורך בהזמנה רשמית עם נייר וחותמת ובכלל. האמת נשמע לי מאד מסקרן והגעתי בפעם הראשונה למגדל שלום לקומות הגבוהות ואולי לפני זה הייתי שם בתחילת שנות השמונים במשרד הפנים לקבלת רשיון לנשק אבל נשבע לכם שמעולם לא השתמשתי בו ולכן מצפוני נקי כמו האקדח.

הגעתי לקומה היעודה ומישהו כבר חיכה לי ביציאה מהמעלית וזה היה מאד מפתיע. הסתכלתי עליו וגרישה היה גרצ'קו מהבסיס שבו שרתתי אבל לא זכור לי שהוא והחבורה שלהם הזמינו אותי לשתות ולעשות חיים עם וודקה ובנות.



אני זוכר שנכנסתי לחדר והיינו לבד אבל ידעתי שהחדר הוא סוג של מזוודה ושמעבר לקיר יש עוד מישהו שרואה ושומע הכל והאמת זה לא הזיז לי והייתי די נינוח. הייתי סקרן לדעת למה ומדוע אבל בקצה הראש חשדתי שאני יודע את הסיבה ואכן לא טעיתי. לחנות באותו זמן נהג להגיע מדי פעם מי שהיה הקונסול או סגנו של הקונסול הרוסי. הוא אהב מטבעות מאד מאד ומצא שפה משותפת עם אבא שזרח מאושר בכל פעם שהשתמש בשפה הרוסית. כסף הרבה לא היה שם ולכן עשינו מדי פעם החלפות. חלק מההחלפות היו דברים סחירים כמו למשל וודקה, ויסקי ואפילו טלוויזיה סוני שאני לא מסוגל להיפרד ממנה גם כששבקה חיים ולכן היא בגינה. לדיפלומטים יש חנות פטורה ממכס ומי כמו הרוסים יודע שניתן לסחור בכל דבר ואפילו יש תור. פעם האספן נחום מרגוליס ע"ה הסביר לי איך התנהלו המון דברים בברית המועצות עם המון מוצרים שאין בהם צורך, אבל בשוק ההחלפות ניתן תמיד לשלם עם ארגז גומיות של מנוע של זחל"מ אמפיבי ובכלל. תמיד גם היה שער המרה של כל מוצר לוודקה.
גרישה שאל אותי מה אני יודע אודות אותו דיפלומט עם הטמפרמנט הסוער. אמרתי לו שאני הרבה לא יודע כי הוא בקושי מדבר אנגלית ואני בקושי מבין רוסית. גרישה לא הבין איך אבא שלי יודע רוסית ואני לא. הסברתי לו שאבא יודע גם פולנית ואני לא. וגם יידיש ואני לא. זה היה מבחינתו בלתי סביר והצעתי לו שידבר עם אבי אבל גרישה אמר למה לערב הורים כשניתן לסגור דברים בינינו. הוא רצה להבין מה אותו דיפלומט עושה אצלנו ומה אנחנו עשינו אצלו בדירה במרכז העיר ליד העירייה. הסברתי לו שהאיש אוהב מטבעות ואין לו כסף אז קל לו יותר לשלם בהחלפות. חוצמזה הוא היה קומוניסט מושבע שראה בילצין שיכור וטיפש. לאבא שלי הייתה סימפטיה מסויימת לרוסים בשל המלחמה. תמיד אמר שבלי רוסיה וסטלין הרוצח, הסיפור עם גרמניה היה נמשך ולא ברור מה ומתי יהיה הסוף. תמיד חזר ואמר שהחייל הרוסי הוא הכי אמיץ עם הנשק הכי מחורבן. גם כאשר הוא יודע שהוא הולך למות הוא יהיה שם ולא יברח.





המלך הבלגי, רוני והמטבע

רוני ראה את המטבע שפה והכריז "וואו הנה המלך אלברט מהכיכר שאני גר בה". האמת שאני מכיר את המטבע הזה ולראשונה חיברתי אותו לכיכרונת שאני מכיר ממש מול בית הפגודה (אותה שיפץ רובי פלד הסחבק של ברק), ולא הרחק מהבית של מניה דיזנגוף עם מה שהיה פעם מוזיאון התיאטרון של יהודה גבאי ואפילו הבניין החולש על הכיכר שקנה האיש שעשה הכי הרבה כסף מהשואה בישראל וגם ישב בכלא ואלף פרקליטים לא הצליחו לכבות את פסק וגזר הדין של גדול נוכלי ישראל והסביבה.

מה אתם עוד יודעים על המלך וביקורו בארצנו הקטנטונת?



כיכר המלך אלברט מלך בלגיה שביקר בתל אביב




צלם: פריץ כהן 1972

צלם: פריץ כהן 1972



דיווח בעתונות על ביקור המלך. באדיבות Yaely Ruff