יום חמישי, 24 במרץ 2016

איך אומרים יפו ברוסית?

זה היה בוקר מיוחד לטעמי. ד"ר איליה ליסננסקי הגיע לחנות ובפעם הראשונה. הוא בכלל לא אוסף מטבעות ורק מהסיבה הזו אני כבר שמח ואוהב אותו. איליה הגיע אלי בגלל יפו. כן אותה יפו שקדמה לתל אביב והיום זה תל-אביב יפו. איליה חוקר את יפו לאורך ולרוחב אבל ברוסית. איליה עושה זאת כתחביב צמוד ומקיף בנוסף להיותו רופא אף, אוזן וגרון וכמנתח. 

איליה חיפש חומר על ד"ר יעקב קפלן והגיע לפוסט שלי וחשב שאני כנראה משפחה של קפלן. אז בגלל קפלן, יפו והפייסבוק נפגשנו לראשונה בחנות. הכרתי את איליה בפייסבוק אבל סברתי בגלל הרוסית שהוא לא מקומי. מתברר שיש רבים המגלים עניין ביפו והם מפוזרים בהמון מקומות ולא רק בארץ ישראל השלמה. איליה מכיר את יפו העתיקה והחדשה לפני ולפנים. נראה לי שאת מה שאני הולך ללמוד הוא כבר שכח. מי אמר שהעליה מרוסיה לדורותיה הייתה דבר מדהים. אבא שלנו מאד אהב לדבר רוסית עם אורחים בחנות. אני רק שומע רוסית. ככה לגבי עוד שפות. יש מצב שגם קפלן שנולד בביאליסטוק ידע רוסית. ערבית הוא ידע עשר כי מי שגדל ביפו לומד ולכן הנצחתו הצנועה ביפו מאד מתאימה.


הסברתי לאיליה איך ולמה התחיל כל הסיפור שלי עם ד"ר יעקב קפלן ז"ל. את יעקב קפלן ראיתי אולי למשך דקה אבל השם שלו נצמד אלי גם בגלל תל אביב וגם בשל תרבות ואדי רבה וראש העין. כמובן שפרופסור רם גופנא אחראי ישיר וככה גם דינה בר לב בתו של קפלן. בהמשך הגיע לחנות דימה מפתח תקוה וגם חוני והיה מאד שמח. אני בטוח שיהיה המשך. מי אמר חנוק ולא קיבל?


Нам не дано предугадать...


Очаг тепла

Есть люди, с которыми приятно общаться. Сидеть, пить кофе-чай, разговаривать о жизни, об истории, о друзьях-знакомых. На улице ветрено, дождь накрапывает, а тут речь журчит, чай подливается, и  ты находишься в каком-то пространстве, где нет времени, где тепло и уютно, где каждый зашедший с улицы – друг. Как у костра в дни моей туристской юности. Вот так вчера мне было в магазине нумизматики Коби Лидермана. К нему  на огонек зашел один, другой, потом  Хони Хамаагаль, закончивший очередную книгу, посвященную  Яффо и Тель-Авиву, на этот раз -  о кинотеатрах.

Три степени волосатости. С Коби Лидерманом и Хони Хамаагалем.

Так и проболтал с ними, почти опоздав на работу. Редкое удовольствие.
Кстати, не знал: улицу в Яффо назвали именем археолога Якова Каплана по инициативе Коби. Вот, что заставляет человека задумываться над такими вещами, тратить время, бегать, писать письма в муниципалитет? Выгоды никакой. А мы, глупые,  все про нее говорим и говорим. А жизнь – настоящая жизнь, она у костра.


Уникальная фотография (д-р Каплан рассматривает свою яффскую находку – фрагменты «Ворот Рамзеса). На обороте фотографии – дарственная надпись от семьи Каплана с благодарностью Коби Лидерману.

В общем, прекрасный вчера день был. А начиналось все когда-то со старой главы «Прогулки по Яффо», в которой писал я про археологию в Старом Яффо.

http://i-drlis.livejournal.com/67196.html 

Воистину, «нам не дано предугадать, как слово наше отзовется»!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה