יום חמישי, 24 באפריל 2025

תחרות שואתית

הייתי עד לתחרות בין הורי מי סבל יותר בשואה ותוצאותיה. זו לא הייתה תחרות הוגנת באמת. לשני הצדדים היה ברור שאבא לוקח בגדול. לאימא נשארה אחות תאומה ועוד אחות בכורה ועוד בני משפחה שעלו ארצה לפני המלחמה. אבא נשאר בודד בודד כמו אבן. אז אם בתחרות הזו ידוע מי ניצח אז בכל זאת הייתה תחרות מי מקבל יותר רנטה. אימא מהאוצר שבקריה ואבא מהגרמנים שברחוב פריש שם היה מתייצב אחת לשנה להוכיח שהוא חי וקיים ונושם. התחרות הזו הייתה הפכפכה ובסוף שתדעו שאימא והאוצר שבקריה ניצחו את הגרמנים ששילמו באירו. אין נצחון מוחלט.

אמא ואבא ועד לתחרות

יום שלישי, 22 באפריל 2025

הרצלינה מורתי

r

ליום האישה 8.3.24 החלטתי להביא משהו שכתבתי לפני כמה שנים.

הרצלינה זה שם מאד מיוחד. אם שמעת פעם אחת זכרת לתמיד. לא מכיר עוד הרצלינה ולך תדע מה שם כזה עושה לבעליו במהלך השנים ואני כמעט בטוח שזה מאד מאד מחייב לדוגמא אישית. מעניין למה קיבלה שם כזה יחידאי ומה ביקשו הוריה אם לא למעלה מזה.

סופיה בולגריה 1944
משפחת כָּלֵב: סבא שלמה, סבתא בוקיצה, האחיות נינה ומדי והקטנה בת השנתיים, הרצלינה, עם הסרט.

בסבב הראשון הכרנו למשך 4 שנים. 1973 - 1977 והיום אני יודע שאלו שנים עם מהפכות בחברה הישראלית. בתיכון היית גם מחנכת וגם מורה ולא בסדר הזה. עברו שנים לא מועטות ובזיכרון המתעתע שלי היית המחנכת היחידה שלי ושלנו לכל אותה תקופה. רק משנפגשנו מחדש פה בסלון הספרותי אצלכם בבית הפרטי הבהירו לי שלא ככה הם הדברים. זה היה מוזר אבל עם עובדות קשה להתווכח. לגבי הפרשנות והפסיכולוגיה זה כבר פרק אחר. בשנתיים הראשונות בתיכון היו לי בעיות משמעת שהצריכו הבאת הורים. לא מצליח להבין למה תמיד צריך לערב הורים כשיש בעיות ואחר כך מתפלאים למה הורים עושים בלאגן. כמובן שמבחינתי הייתי ממש בסדר שלא עשה שום נזק. אמא שלי תמיד הזכירה לי ולכל המשפחה דברים שיוחסו לי ואיך היא נדרשה לסנגר עלי בפני סגן המנהל עם הזקנקן וגם עם ד"ר לנדא. זה היה מעט מוזר משום שלא הבנתי איך הרצלינה המחנכת שלנו נדרשה לאותו כוח עזר משמעתי כאילו היא לא יכולה להתגבר בעצמה על התופעה ובסוף אתם מבינים שאלו היו שנתיים בהן היו לנו מחנכות אחרות והרצלינה הגיעה רק בשביעית ובשמינית. שם אני לא זוכר עניני משמעת אבל אל תסמכו על זכרון מתעתע.

הפגנת תלמידים. הרצלינה עם המשקפיים והתסרוקת במרכז

בצבא נחשפתי לאנשים ממקומות אחרים. עד אז לא הפנמתי את המשפט שאמרה לנו יותר מפעם אחת הרצלינה אודות נוער טעון טיפוח ונוער אחר טעון קיפוח שזה אנחנו. אבא שלי תמיד אמר בשפתו "יותר מדי טוב לכם". ואנחנו לא ידענו זאת. אכן היינו בסביבה מוגנת ועוטפת והיה לנו את התנאים הכי הכי שניתן לבקש. עירוני ה' זה לא ארץ ישראל כי אם רק משהו חלקי. יש הטוענים שבגיל הזה מעוצבת הדרך בהמשך החיים ואני לא סגור על זה. דוגמא אישית של הורים ומורים זה הכי עובד. מורה שעובר לגור בארץ אחרת ולא חשובה הסיבה יתקשה למכור לי ציונות.
חלפו שנים והקמתי משפחה והקשר עם התיכון היה שולי, כלומר אין קשר ואין לי נימוק מקל וטוב. בשביל קשר חייבים שניים. לא הייתי שם למרות שמדי בוקר אני עובר לידו מצד רחוב הירקון בדרך לחנות ובערב שוב מצד הכניסה בבן יהודה. פעם היה מיפגש של המחזור שלנו אבל זה היה בקטנה כי החיים ממשיכים וזה הכי טבעי והקשר שנשמר היה עם מספר חברים וזהו.
ד"ר לנדא נפטר ויש התכנסות כלל מחזורית והמתים מצליחים לחבר את החיים לפרק זמן לא ידוע. שם באולם ההתעמלות בעירוני ה' אני שומע כל מיני דברים של נואמים ומספידים והדבר הכי מיוחד מבחינתי היה בחור ממש צעיר שדיבר באופן נפלא שהצליח לרתק אותי. לא ידעתי מיהו ומה תפקידו בכוח. מישהו מהכיתה שלנו שגר ברחוב פרץ, הסביר לי שזהו רני הבן של הרצלינה וזאב ואיך זה שאני לא מכיר אבל לא הכרתי. גם הורי הצטרפו לד"ר לנדא ואפילו באותו גוש וחלקה בבית החיים של קריית שאול וככה נשארנו גם יתומים וגם כאלה המתחילים ללקט פיסות עבר שרק אתמול נכחו ממש פה ועכשיו. נוצר קשר חדש עם רמי כהן המורה שלנו להיסטוריה ואזרחות שאיתנו החל את דרכו בהוראה. מרמי הבנתי שהוא והרצלינה זה סוג של הלחם כלומר פיוז'ן בולגרי מקומי ויש הזדמנות עסקית של שניים במחיר אחד. כשנפגשנו מחדש דיברנו על המון דברים ותמיד אבל תמיד הגענו לדבר על השואה וברור שגם על התיכון. לא אשכח שהפעם הראשונה בה ראיתי על אמת את אותו כפתור צהוב מבקליט שהיה הטלאי הצהוב של יהודי בולגריה, בבית של הרצלינה .

בסלון של הרצלינה

הסבב השני החל לפני מספר שנים עם רעיון מופלא ואוהב אדם שהגתה מירית שניידר ברמן. מאד שמחתי ולא ידעתי מה כוונת המחברים והיזמים. המפגשים האלה נהדרים לטעמי. גם מעשירים את הידע והנפש וגם מפגש חברתי. לכאורה באים, נפגשים, אוכלים, מדברים ובסוף הולכים עם ביי נשיקות ואולי גם חיבוקים. למעשה יש פה הרבה יותר. יש את מי שטורח על התוכן, מתכנן, משנה, מעדכן, מוסיף, מוריד מתארגן ובכלל. מה עם המתח והחשש שמא משהו לא יעבוד ובכלל. למה היא עושה את זה? האם זה משהו נפשי וצורך בלתי מובן? אולי תיקון על העבר? מה אומרת המשפחה? מה אומרים אלה שיודעים? אולי זה משהו לעתיד הבלתי נתפס בגלגול ובעולם הבא? המון פעמים שאלתי את עצמי והתשובות לא משהו. מצד שני ואני מדבר רק על עצמי כרגע רציתי והבטחתי ואמרתי ותיכננתי שפעם אחת לפחות אזמין את הרצלינה אלי הביתה שתראה את סביבת חיי וארון הספרים שלי ובכלל פעולת תגמול ממש מינימלית ועובדה שזה לא קרה. הרצלינה יכולה עשרות פעמים והכל בקלי קלות חיצונית ואתה רק מחשבות ובקיצור פקה פקה.

נוסעים לבולגריה

יש לי קבוצה סודית של אנשים שאני קורא לה אנשי האמת ואין זיהוי פוליטי לאותיות אמת. אני הקובע מי הם וזהו. מעולם לא גביתי דמי רישום וכניסה ושמם לא פורסם בשום מקום. אלו אנשים שאני מאמין להם ואוהב אותם. יש שם חברים וחברות בני משפחה כאלה ואחרים שאני איתם בראש עד הסוף. הרצלינה היא הוותיקה שבהם.

רמי והרצלינה ועוד מישהו בגן העם הבולגרי ביפו שפעם היה הלונה פארק



יום שני, 21 באפריל 2025

לחבר שלי

הרבה פעמים אנחנו האספנים והסוחרים בכל מיני שטויות שתופסות מקום וגם אבק נעזרים בביטוי חבר שלי או לחבר שלי יש משהו כזה וכזה וגם חבר שלי רוצה למכור משהו וצריך לעזור לו או להציע לו וחבר שלי מתלבט ונדמה לי שאני לא זוכר חברה שלי או חברה של חבר שלי אבל אולי שכחתי. במקרים רבים, (לא תמיד) ידוע לכל שהחבר הזה הוא אני או אתה או ההוא ששואל בשביל החבר וזה בסדר מהרבה בחינות. יאיר נחמני ז"ל אמר שאנשים מגרדים אוזן שמאל, אבל מה שמגרד זה בימין וגם שואלים כמה זה לקנות אבל רוצים למכור ובקיצור הפוך מלהפך.

פעם הלכתי (כן זה כבר סופר) לרופאת עור ומין ברמת השרון ובאמת רציתי לשאול משהו בשביל חבר שלי וד"ר אברהם אמרה בסדר בסדר, אבל תוציא חבר שלך בבקשה.
כל מילה אמת. בקלפי.



יום שלישי, 15 באפריל 2025

לשון בלי עצמות

היום בחינות בגרות בלשון וככה נזכרתי במורה לעברית, דקדוק, תחביר ועוד.

בבן יהודה 81 ליד השופרסל הראשון הייתה חנות העתיקות של קאופמן שאפילו פרסם באחרית ימיו ספר נחמד וצהוב באנגלית על מטבעות חשמונאים לא מתועדים. זה לא ליאו קדמן קאופמן המפורסם, שגר ברחוב של"ג הקרוב, כי אם חיים קאופמן אחר שהיה סוחר עתיקות. הייתה גם פעם חנות וילונות עם הדקורטור שרייבר אליו נחשפתי ממש לאחרונה בעקבות ספרה של בתו צביה פול ניומן בשלמה המלך, עם גילויים משפחתיים.
בקומה השניה כמדומני מעל החנויות, גרה מורה מיתולוגית ומשונה לעברית. זו הייתה מורה פרטית שלימדה המוני תלמידים לפני בחינות הבגרות. קוראים לזה חיזוק והמורה הזו הייתה אקזמפלר יחידאי. עברית מיוחדת בפיה ולבעלה קראה אישי. באתי אליה להתחזקות והיא ישר קלטה שתחביר עבורי לא בעיה וניקוד לא אדע לעולם והיא צדקה לחלוטין. אני זוכר אותה עובדת בשעות לא סבירות כשהיא עטופה שמיכות וסוודרים ובעלה כלומר אישה, אמון על שמירת הכסף בזולה מוסלקת. מי זוכר אותה ואיך קראו לה?

רחוב בן יהודה גלויה שנות השישים. 
ברקע מלון דבורה. ומשמאלו עם המנופים בונים בונים את הילטון.
בן יהודה 81 מצד שמאל. 
אתר VTLV אמנון יצחקי

בן יהודה 81 אתר VTLV צילם אמנון יצחקי

עבודות הקו הסגול בן יהודה 81 צמוד לשופרסל הראשון ומול רחוב סמולנסקין


בן יהודה מכיוון רחוב מאפו
אתר VTLV התמונה שלנו מצולמת מרחוב מאפו פינת בן יהודה ונראה לי שמדובר בשנות השבעים המאוחרות ואולי אפילו תחילת שנות השמונים. נראה לי שזה צולם ביום שבת בשל הנסיעה של הרכב הפרטי בצמוד למונית השירות בנתיב הציבורי. השלט של אולמי רות ממש מדליק וככה גם הצבע שלו ושל מונית השירות (פורד טרנזיט) של קו 4 עם הפס הצהוב.

UNRECORDED HASMONEAN COINS FROM THE J.CH. KAUFMAN COLLECTION 1995 To Renee, my dearest partner in life, today, our 40th wedding anniversary 6th March 1995




יום שישי, 11 באפריל 2025

ליאו קדמן (קאופמן) / אלי מורב

עלה לארץ ב- 1920. ממקימי קיבוץ חפציבה ומנהל חב' שיכון עובדים. כתב ספרים ושפע מאמרים בנושאי נומיסמטיקה. ב- 1961 התמנה לעורך העיתון לעניני מטבעות שהפיקה החברה הממשלתית למדליות ומטבעות. ב- 1962 היה שותף להקמת מוזיאון יעודי למטבעות ותרם לשם כך את כל אוסף המטבעות שברשותו. לאחר מותו נקרא המוזיאון על שמו. ב- 1963, לאחר מאמצים רבים, עלה בידיו לארגן כנס נומיסמטי בינ"ל בישראל אך בפתיחת דבריו הכריעה אותו ההתרגשות והוא קרס ומת על דוכן הנואמים.



באדיבות אביהו בר

כתב: אליעזר מורב

יום שני, 7 באפריל 2025

צעצועי גמדא אוטוביסה

ראיתי את הדבר הזה בקבוצת אספנים, ומיד צצו לי כמה דברים בראש. פריט נפלא עם קופסא מקורית והכל חדש דנדש. זה גם עולה לא מעט. כמה? לא יודע בדיוק, וכרגע לא חשוב באמת. יותר ממה שנדמה לכם ופחות ממשכורת של הייטק.

כשהייתי ילדון בבית ספר יסודי, היה לי אוסף של גמדא. אז לא ידעתי דבר, וחצי הארץ לגבי הפירמה הזו.
אני זוכר שהייתי הולך עם אבא, לחנות של מנשה הבולגרי המקסים והעדין, בדיזנגוף פינת יהושע טהון ושם בחרתי לי משהו. בדרך כלל זה היה כשחליתי והלכנו למרפאת גלביץ' בז'בוטינסקי ליד הבית של ציפורת וגם הבית של משפחות לונדון ולפידות בשדרות מוצקין.



אימא של רוני ודורית סימנוביץ', הייתה האחות הנשמה, היפה והמקסימה ואימא של רמי לירה עבדה שם כפקידה. ד"ר ברוכיס הייתה אחת הרופאות ובהמתנה היו מספרים נתלשים על השולחן. בגלביץ' היה גם חדר עם הקרנות לסינוסיתיס וגם בית מרקחת. היום בית מגורים די סתמי. לימים למדתי משהו אודות אותו גלביץ' שבצורה כלשהי ומאוחרת, חבר למשפחתנו. כל ישראל משפחה אחת קטנה.
צעצועי גמדא היו סוג של פיצוי. מה אני זוכר מאותו אוסף? לא הרבה אבל היו כמה וכמה פריטים. לא נותר כלום, אבל הנה תמונה נפלאה לזכרון מפעם.
מכירים את הבדיחה עם מחכים לקו 4? ומה לגבי אוטוביסה?

יום חמישי, 3 באפריל 2025

הפרלמנט הבולגרי בתל אביב

 (סיפורון ששמעתי מעודד הבדלה)

יש הרבה פרלמנטים בעיר העברית הראשונה והיום על הפרלמנט הבולגרי שהיו בו כמה בולגרים ולא בטוח שאני יודע מאיפה בדיוק בבולגריה. הראשון היה פרופסור מוריס לוי, הרופא והמנתח הידוע לכל. גם מרסל הבדלה היה שם והוא אביו של עודד, שהיה מראשוני סוחרי הבולים והמטבעות שאחרי הקמת המדינה עם חנות מוכרת וידועה מול בית הכנסת הגדול באלנבי ולפני כן היו לו עוד מקומות בהם קנה מכר ובכלל.


היו שם עוד שניים שלושה וכאמור כולם בולגרים, ואם זה חשוב אני מבטיח לבדוק לברר ולעדכן בכתובות ואפילו מספר אישי ונעליים. הם דיברו שם על הא ועל דא ולא בטוח שהייתה שם פוליטיקה אבל די בטוח שכן. בולגרים הם אנשים מאד מחושבים, עדינים וככה גם היה הפרלמנט הזה שהתכנס לפחות פעם בשבוע על קפה ומאפה של אז ובסוף כל מפגש קיבצו הכסף ונתנו את מה שחשבו עם תוספת למלצרית או למלצר והכל היה סבבה ולא יודע איך אומרים סבבה בבולגרית.
יום אחד מישהו מהפרלמנט הזמין את אליהו שלמה זה מהביטוח ותזכרו שיש לו מדליה די חמודה בהנפקה פרטית שחולקה כנראה למבוטחים וגם לסוכנים עם הבניין שלו. שלמה אליהו דוגמית טובה לאחד שעשה את הונו בזכות הראש, האומץ, ועשר אצבעות ואפילו מגבלה מסויימת ביד אחת. אבא שלי הזכיר אותו יותר מפעם אחת ונדמה לי שאפילו ציין שהיה שוטר לתקופה מסויימת ואני לא סגור על זה.


שלמה נולד בעיראק ולא בבולגריה ומישהו סיפר שהאיש אוהב קזינו ודברים נלווים. אני לא הייתי איתו בשטם קזינו והכל מפי השמועה. מעניין למה בנק ישראל מנע ממנו להשתלט על בנק לאומי, כי כסף זה לא הבעיה. פעם אחת ויחידה ראיתי את שלמה אליהו בשידור חי ואמיתי ברחוב בן יהודה שטראסה ודי מזמן כאשר מכוניות לקסוס החלו מפציעות בארצנו עם הדגם הגדול והראשוני וזה מזכיר לי שיש ספר שאני חייב לפחות להחזיקו ביד בשם עץ הזית והלקסוס וגם סיפור חמוד עם הדוד שלנו מאמריקה.
חזרנו לפרלמנט הבולגרי כאשר יש לנו אורח בשם אליהו שנולד בבבל וכולם נהנים מהקפה והעוגה ושוב אני חוזר שאיני יודע איפה בדיוק וכל שתבקשו אשאל את עודד הבדלה ואולי אפילו את אימו שהכירה נהדר את אימו ואביו של קובי גרשטנקורן שאימו מתי נולדה בבולגריה ואני זוכר נפלא את הוריו ברחוב הבשן וקבעתי עם גרשטנקורן לפחות שלוש ארבע פעמים ותמיד קרה משהו וזה לא קרה בסוף. סתם עובדה שאינה קשורה לסיפור הפרלמנט הבולגרי עם שלמה אליהו שנולד בעיראק והגיע לישראל ואם זה נראה לכם ארוך אז אוטוטו זה נגמר ודי.
בסוף הפרלמנט נגמר וכמו תמיד כל אחד מהחברים שם את כספו ובתוספת סבירה להבנתם ואז שלמה אליהו הוציא שטר נוסף מכיסו ונתן למלצרית ואולי זה היה מלצר בכלל. לא יודע מתי ואיזה שטר זה היה כי עודד לא סיפר אבל זה מפתיע וכל הבולגרים הסתכלו זה לזה בעיניים והרגישו שהאיזון הופר וקרה פה משהו חריג שהנורמות הבולגריות אינן מכירות וסובלות. מוריס לוי ביקש מהחברים לשבת וזה היה סימן פחות טוב. מוריס פנה לחברים והכל היה במבט בעיניים ואמר לשלמה אליהו כי הדבר הזה שעשה הרגע שובר להם את המקובל והנורמות. כרגע הוא על תקן אורח בפרלמנט ואורח אמור לציית לכללים ואם לא אז אין מצב שיחזור להתארח בפרלמנט שלהם כלומר הפרלמנט הבולגרי. אנחנו הבולגרים יודעים ונותנים את מה שאנחנו מכירים ויודעים ואם בא מישהו מהירח ונותן משהו לא מקובל אז שלא יבוא יותר ויחפש פרלמנט אחר. נדמה לי שכולם הסכימו ואני לא סגור אם שלמה אליהו הגיע למיפגשים נוספים.

יום שבת, 22 במרץ 2025

נסגר בגללי *סאטירה וגם שאלון לגולשים

ניר יוסף לידרמן: אבא הפוסטר הזה בחנות לא עוזר לעסקים בכלל. זה מרחיק אנשים. ההוא ההוא שעבד בישראל היום לא חזר להשלים הקניה וזה לא במקרה. זה יזום... הוא כנראה נפגע מזה

אבא: אבל כתוב סאטירה ויש כוכבית. זה פוסטר שהודבק על חלונות של חנויות בתקופת הקורונה ושמרתי למזכרת כי הביצוע טוב. נתניהו נראה יופי ומחייך. מה הבעיה? אולי גם נוריד גם את בן גוריון, בגין, רבין ואפילו תמונות של רבנים שיש פה? כל אחד עלול להיפגע ממשהו שיש פה אצלנו.
ניר: לא משנה אבא. אני מציע שתוריד את זה.
מה דעתכם? שבוע טוב

נסגר בגללי ליד הדלת עם כוכבית וסאטירה

אזרח וקיבוצניק לשעבר מודאג בחנות מטבעות הקרויה חנוק

ככה זה נראה בחנוק ובגודל טבעי



יום חמישי, 20 במרץ 2025

לא כולם אותו הדבר! - חלק ראשון / כתב עמית קמרט

השימוש באסימוני הטלפון חלף מהעולם עם כניסתם של כרטיסי הטלכרט.

אולם הביטוי 'נפל לו האסימון' נשאר עדיין בתודעה, ומראהו של האסימון מעורר זיכרונות נוסטלגיים אצל אנשים רבים. 

רוב האנשים (שאינם אספנים) זוכרים סוג אסימון אחד או שניים בלבד, מעטים גילו שיש עוד ולכל היותר יכולים למנות כ-20 טיפוסים.

ואילו בפועל קיימות עשרות רבות של וריאציות שונות הנבדלות בצורה הכללית, בתאריך, בכיתוב, בסימני המטבעה (של יצרנים שונים), בלוגו ובפונטים. 

ההתעמקות והמחקר הנומיסמטי באסימוני הטלפון התחיל אצלי כדרך אגב, שנים אחדות לאחר שהאסימונים הוחלפו בטלכרט. רכשתי אצל סוחר 1,000 אסימונים במטרה לשדרג את האוסף הבסיסי שהכנתי בתקופה בה האסימונים יצאו משימוש (סוף שנות התשעים).

כמי שרגיל לחפש טיפוסי הטבעה שונים במטבעות מחזור, באסימונים התגלה לי מצבור וריאציות עשיר מאוד שמקורו בהטבעות מרושלות יותר, המשך שימוש ברושמות פגומות וחוסר הקפדה על אחידות. המבנה הבעייתי של האסימון (קטן ועבה מאוד עם חריץ גדול) גרם לשחיקה והרס מהיר של הרושמות והצריך ייצור מוגבר של רושמות חדשות.

במהלך מיון האסימונים מצאתי עשרות וריאציות קטנות שלא היו לי וארבעה טיפוסים חדשים עם שוני מובהק שעדיין לא הכרתי. אבל נוצרה לי גם בעיה, בניגוד לציפיות, בכל 1000 האסימונים לא מצאתי אסימון נוסף תואם לכל אחד מהדגמים שכבר היו לי קודם באוסף.

כך התחלתי לרכוש ולמיין עוד אלפי אסימונים במטרה למצוא לפחות שלושה מכל סוג (כך יהיה סיכוי טוב יותר לאתר כמעט את כל הטיפוסים). היום אחרי שבדקתי מעל 100,000 אסימונים (שהם כ0.2% מכמות האסימונים שיוצרה) מצאתי עוד סוגים רבים, מאות וריאנטים וטעויות הטבעה סדרתיות, אך עדיין יש טיפוסים שמצאתי מהם אחד או שניים בלבד.


את הקבוצות העיקריות של האסימונים אני מחלק בעזרת שילוב שתי קטגוריות -

לפי תאריך ולפי הבדלי כיתוב או סימנים בולטים מאוד (לפחות בצד אחד).

בתוך כל קבוצה יכנסו טיפוסים עם עיצוב או פונטים שונים או וריאנטים על בסיס רושמות שונות. 

גם את קבוצות המשנה ברוב המקרים ניתן לחלק, לפעמים אפשר לראות שוני בולט כמו למשל הטבעה חדה וברורה לעומת מרוחה ומחוקה מאותה רושמה (בתחילת ובסוף חייה), או סימנים ופגמים סדרתיים אופייניים ברושמות שונות תאומות (המיוצרות מאותה תבנית אב). 

במקרים רבים יש גם שילובים שונים בין הצדדים, למשל כאשר רק צד אחד נהרס או כאשר יש ייצור של תאריך חדש (דבר המקשה מאוד על הקטלוג).

 

האסימונים הראשונים – (תשי"ג)

בשנותיה הראשונות של המדינה היו בארץ כמאה טלפונים ציבוריים (מתוצרת בריטית)

שפעלו על מטבעות (בשילוב הקישור של מרכזנית).

בשנת 1953 (תשי"ג) הוחלט על ייצור טלפון לשיחות מקומיות – טל"מ (בראשי תיבות)

שיופעל על אסימונים בלבד. לצורך כך הוזמנו ממטבעת ICI (באנגליה) אסימוני נחושת

עם חור הדומים בגודלם ובצורתם למטבע 10 מיל (קוטר 27 מ"מ, החור בקוטר 6 מ"מ).

בהתחלה ייצרו אסימונים שטוחים אבל עד מהרה הסבו אותם ויצרו שקע בקוטר 18 מ"מ

כדי להקשות על זיוף (שנעשה בעזרת מטבע 10 פרוטה זול שקדחו בו חור).

קיים גם טיפוס עם הטבעה מאוחרת (לא במטבעה) של 8 נוסף מעל עצר החוגה.

ייתכן שסימון זה נעשה בחלק מהאסימונים הראשונים תוך כדי הוספת השקע בארץ.

הוספת השקע הלא מתוכננת יצרה תתי וריאציות עם הבדל בין שקע שהוסב מהאסימון השטוח בבית המלאכה של הדואר בחיפה (ויש בו שונות הן במידת מעיכת התאריך ומחיקתו והן במרכוז) לבין האסימונים שהוזמנו כבר עם השקע מהיצרן באנגליה.

סה"כ הונפקו מיליון אסימונים משלושת הסוגים כאשר מהאסימון השטוח שרדו את ההסבה

כנראה עשרות בודדות (לי ידועים רק אחדים).

אסימוני הטלפון הקטנים – (תשכ"ד-תשמ"ז)

טיפוסי דואר ישראל – (תשכ"ד, תשכ"ו)

בשנת 1964 הכניסו לשימוש טלפון חדש (טצ"ג) שתוכנן לקלוט עד 10 אסימונים ולאפשר שיחות

בין עירוניות. לצורך כך תוכנן גם האסימון בגודל קטן יותר בהשראת צורת האסימון הצרפתי

עם תוספת חור. שלוב של אסימון שעוביו כפול ממטבע ממוצע עם חריץ וחור הפכו אותו קשה ולא אטרקטיבי לזיוף אבל במקביל גם קשה לייצור.

בשלב ראשון הוזמנו 32,000 אסימונים עשויים פליז מבית המלאכה של חיים מורו מירושלים. אסימונים אלה שימשו כפיילוט והם נושאים את התאריך תשכ"ד.


בעקבות לקחים מתקופת הניסיון הוחלט לעבור למתכת קופרניקל והכמות העיקרית הוזמנה

החל מ-1966 מהמטבעה הגרמנית V.D.M, שיצרה את האסימונים בצורה אחידה (באופן מרשים ביחס לחברות שהחליפו אותה) ועם אותו התאריך תשכ"ו עד 1980.

סה"כ יוצרו מדגם זה 32,200,000 יחידות.

בסוף שנות השבעים החליטה החברה הגרמנית שאינה מעוניינת יותר לייצר את האסימון הבעייתי הזה והיה צורך לחפש יצרנים חדשים.


 טיפוסי משרד התקשורת – (תשמ"א, תשמ"ב)

ב1981 החלו לייצר בארץ אסימונים עם כיתוב המתעד שינוי פוליטי שנעשה כבר ב1971

(הרחבת הסמכויות של משרד הדואר ושינוי שמו למשרד התקשורת).

כדי לספק את הכמות המבוקשת חולק הייצור לשני מפעלים.

האחד הכט (משה) בת"א שהטביע בשיטה הרגילה.

והשני מס"מ בקיבוץ מפלסים שייצר בשיטת סינטור (כבישה של אבקת מתכות בלחץ וחום).

כל מטבעה הכינה סימון נוסף שייחד אותה, מפלסים הוסיפה נקודה מעל התאריך (בצד שמאל) והכט חריץ על עצר החוגה. במפעל של הכט חשבו בהתחלה גם על סימני מטבעה נוספים, הם שלחו דוגמאות עם כיתוב קטן של המילה הכט על עצר החוגה אך ניסיון פרסום שכזה לא אושר. מתוך המעטים שיוצרו, אחדים הגיעו לידי אספנים וכמה עשרות הוסבו למחזיק מפתחות מצופה זהב (שימש לצרכי יחצנות של המפעל).

סימון מטבעה נוסף היה נקודה בין המילים משרד והתקשורת, סימון שהוכנס בנוסף לחריץ על עצר החוגה ולכן היה מיותר ובוטל. אבל בכל זאת נטמעה מדגם זה כמות מורגשת של כ-1% מתוך האסימונים שהכט ייצרו עם התאריך תשמ"א (כ-0.2% מכלל האסימונים).

באופן כללי ההתייחסות לאחידות האסימונים הייתה מאוד סלחנית מצד המזמינים, כנראה מכיוון  שזיופם היה קשה ולא כדאי, ולכן לא היה צורך להכביד עם בקרת איכות קפדנית. אסימוני משרד התקשורת נושאים את התאריכים תשמ"א או תשמ"ב (רק במפלסים) והוטבעו מהם עשרה מיליון בכל מטבעה. באסימונים אלה ניתן למנות עשרות טיפוסים שונים למשל עם גרש אחד או גרשיים בתאריך, גודל ופונטים שונים של הכתב, סמל קטן וגדול, שוני משמעותי בצורת הספרות ועוד...

סמל הדואר – הוא אייל (איילה שלוחה) עם קרניים מסועפות ולא צבי (שיש לו קרניים ישרות).

בשנת 1949 ועדת הסמלים של המדינה ערכה תחרות בין גרפיקאים לעיצוב סמל הדואר. חלק מההצעות היו עם איור של צבי "מהיר כצבי" אבל הסמל שנבחר היה איור של אייל מיצירתם של האחים שמיר.

אסימוני בזק – (תשמ"ז)

בשנת 1984 הוקמה חברת בזק (במקום האגף לשרותי טלפון במשרד התקשורת) ולכבוד השינוי

הוחלט להזמין מליון וחצי אסימונים חדשים הנושאים את הלוגו של בזק (במקום סמל הדואר) משני היצרנים הקודמים 750,000 מכל מטבעה (עם אותם סימנים מזהים).

השימוש באסימונים אלה הנושאים את התאריך תשמ"ז היה על זמן שאול בגלל הכניסה החלקה

של הטלכרט (שהחליף את האסימונים מהר יותר מהתחזיות בעת הזמנת אסימוני בזק).

בסופו של דבר, לא היה צורך באסימוני בזק ורובם המכריע הושמדו.

רק כ-20,000 אסימונים הופצו, כמעט כולם מטיפוס המטבעה של הכט ובקושי כמה מאות

מטיפוס מפלסים המכונה "בזק קטן" (מהם נמצאו עשרות לא רבות אשר הגיעו לידי אספנים).


עדכון נתונים והגדרות של טיפוסים לא מתועדים נוספים (כולל שיוך למפעל שייצר אותם), הצלחתי לבצע בעזרת רסיסי מידע, הכרת טיפוסים שונים וסטטיסטיקה תומכת.

 לסיום, קדימון להמשך... צילום של אסימון נדיר מאוד, שונה מהרגיל ולא מוכר,

אשר הצלחתי לפענח את צפונותיו בהמשך המחקר...


מקורות:

משה לפינר, אסימוני הטלפון של ישראל (פורסם בביטאון עמותת אספני הטלכרט בישראל, גיליון מס' 1)

עדי בר-טוב, אסימוני מתכת של הטלפון הציבורי בישראל תשי"ג (1953) – תשס"א (2001)

 מקור רוב הנתונים החדשים במחקר הוא פרי תשאול (של אספני אסימונים, סוחרי מטבעות, בעלי תפקידים בחברת בזק ועובדי מטבעה) והצלבת המידע יחד עם נתונים סטטיסטיים שמצאתי במהלך מיון האסימונים. חלק מאצוות האסימונים שסקרתי נבדקו כבר קודם ע"י סוחרים אשר הכירו סוגים מיוחדים אחדים, לכן כאשר זיהיתי קבוצות כאלה, השתמשתי בנתונים רק באופן חלקי (לא הוספתי למאגר הסטטיסטי הכללי את הנתונים של הטיפוסים המוכרים).

 *המאמר פורסם לראשונה בעלון עמותת אספני שטרות ומטבעות בישראל

עזרא בן דיין החשמלאי שלנו מרחוב ירמיהו

נולד עם המדינה ביום ה באייר התש"ח 1948